Je hebt gekozen voor: 1992
1-2-1992:
Laatste show van het 2e gedeelte van de Amerikaanse tour.

19-2-1992:
GN’R speelt de eerste van de 3 shows in de Tokyo Dome in Tokyo Japan.

20-2-1992:
GN’R speelt de 2e show in de Tokyo Dome in Tokyo Japan.

22-2-1992:
GN’R speelt de laatste van de 3 shows in de Tokyo Dome in Tokyo Japan.

1-4-1992:
Eerste show in Mexico.

20-4-1992:
GN’R treed op tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert for AIDS Awareness. In eerste instantie zouden ze 3 nummers spelen, maar omdat er wat technische problemen waren eerder op de avond werden het er 2 (Paradise City en Knockin’ On Heavens Door). Axl doet samen met Elton John een duet (Bohemian Rhapsody). Ook doet hij samen met de overgebleven bandleden van Queen, We Will Rock You.

12-5-1992:
Slash en Metallica’s Lars Ulrich kondigen aan dat GN’R en Metallica samen gaan toeren in de zomer.

14-5-1992:
De band arriveert in Dublin, Ierland in hun prive vliegtuig.

15-5-1992:
Axl’s lachende gezicht behaald de voorpagina van de Irish Independent. De rest van de band doet een soundcheck op Slane castle, die 2 uur duurt.

16-5-1992:
De show in Dublin. 800 Politiemensen patrouilleren rondom Slane Castle. U2 stuurt een krat met 40 jaar oude Ierse whiskey en een vat Guiness bier naar de band. My Little Funhouse opent gevolgd door Faith No More.

19-5-1992:
GN’R vliegt naar Praag, Tsjechoslowakije.

20-5-1992:
Show in het Strahov Stadion in Praag en de eerste show in Europa waar Soundgarden opent. MTV Europe interviewt de band ‘smiddags. De show begint met: “ Okay, you ex-Commie basterds, get ready to rock!”

22-5-1992:
Show in Budapest, Hongarije in het Nep Stadion. Het vliegtuig van de band arriveert 20 minuten voor aanvang van de show. GN’R word onder politiebegeleiding naar de show gebracht. Tijdens de show spelen Axl en Slash het Hongaarse lied Tavasziszel. Na 2 coupletten laat Axl het publiek het 3e couplet overnemen. Het is hetzelfde nummer als Queen daar vertolkte in 1985.

23-5-1992:
Show in het Donau Insel Stadion in Wenen, Oostenrijk. U2, die daar de volgende avond op moeten treden, is ook aanwezig. Axl en Bono gaan samen met U2’s boekhouder Osmond Kilkenny naar een restaurant om de verjaardag van de boekhouder te vieren.

24-5-1992:
De band gaat naar U2’s show kijken. Axl komt even het podium op om samen met Bono een accoustische versie van Knockin’ On Heavens Door te doen.

25-5-1992:
GN’R vliegt naar Berlijn, Duitsland.

26-5-1992:
Show in het Berlijnse Olympische Stadion voor 40.000 fans.

27-5-1992:
Grootste show van de tour tot nu toe. 75.000 fans in het Cannstatter Wasen in Stuttgart, Duitsland. De band wordt als volgt aangekondigd: OK you beer swilling, Merc driving mugs…

29-5-1992:
Uitverkochte show in het Mungerdorferstadion in Keulen, Duitsland. GN’r speelt Perfect Crime en Rocket Queen voor het eerst tijdens deze Europese tour. So Fine word voor het eerst gespeeld in Europa. GN’r speelt 2.42 uur, wat gelijk de langste show is tot nu toe in deze tour.

2-6-1992:
November Rain wordt uitgebracht.

-6-1992:
Na 3 dagen in Keulen vliegt de band naar Hannover, Duitsland om in het Niedersachsen stadion voor 60.000 mensen te spelen. Leden van de band The Scorpions zijn er ook.

4-6-1992:
GN’R arriveert in Axl’s favoriete stad Parijs. Ze verblijven in het luxueuze hotel De Crillon vanwaar ze over de Place de la Concorde kunnen kijken. Later onmoeten ze Jeff Beck, Lenny Kravitz, Steven Tyler en Joe Perry die overgevlogen zijn om mee te spelen in de op tv uitgezonden show van Parijs.

5-6-1992:
Soundcheck en repetitie in de middag in het Hippodrome in het Bois de Vincennes. 's Avonds word de apparatuur overgebracht naar de Elysee Montmartre club waar de band verder gaat met repeteren samen met Kravitz, Tyler en Perry.

6-6-1992:
Pay per view show. Gn’R speelt in Parijs voor 58.000 mensen. Lenny Kravitz speelt samen met de band Always On The Run. Double talkin’ Jive word opgedragen aan acteur Warren Beatty. Steven Tyler en Joe Perry van Aerosmith spelen samen met GN’R Train Kept A Rollin’(Yardbirds) en Aerosmith’s klassieker Mama Kin.

-6-1992:
De band en aanhang vieren band manager Doug en Jenny Goldstein’s 2e huwelijksverjaardag in het River Café.

8-6-1992:
Winkelen en bezienswaardigheden bezichtigen in Parijs. Axl gaat naar het Louvre om zijn favoriete beeld The Winged Victory te bekijken, daarna neemt ie een rondvaarttocht over de Seine. Axl heeft niet geslapen en later op de avond is hij geestelijk compleet oververmoeid. De dokter schrijft 36 uur rust voor. De show in Manchester wordt verzet. Het eten/drinken voor de “productie-crew” is nu niet meer nodig en word aan een lokaal ziekenhuis gegeven.

9-6-1992:
De show die vandaag in Maine Road, Manchester gegeven zou worden wordt verzet naar 14 juni. Axl blijft in Parijs, de rest vliegt alvast naar London.

10-6-1992:
3 dagen vrij, de band gaat winkelen, uit eten en ontmoeten oude vrienden.

11-6-1992:
Axl vliegt vanuit Parijs naar London. De band (zonder Axl) en de crew doen mee aan een spelletje softball op het sportterrein van de Bank Of England.

12-6-1992:
John Jackson (de Engelse booking-agent van de band) organiseert een 5 uur durend go-karting kampioenschap in West London voor de band en aanhang.

13-6-1992:
Brian May speelt mee met GN’R in het Wembley Stadion waar ze voor 72.000 fans Queen’s Tie Your Mother Down en We Will Rock You spelen. De show word beschouwd als de “hottest show” in de tour tot nu toe. Tijdens de show laat Axl een vervelende dronken fan uit het publiek verwijderen. Later stopt hij de show om de security een jong meisje, die in nood is, tussen het publiek uit te laten halen.

14-6-1992:
GN’R vliegt naar Manchester om de uitgestelde show te doen. Na de show vliegen ze weer terug naar London.

15-6-1992:
Duff en Gilby gaan naar de Townhouse Recording Studio in Shepherd’s Bush om aan een nummer voor Duff’s solo album te werken. Later werken Axl en Dizzy aan een ander nummer in een andere studio.

16-6-1992:
25.000 Fans zien GN’R spelen in het Gateshead International Stadium in Newcastle, Engeland. Duff heeft een verbale onenigheidt met een fan. Na Axl’s waarschuwing: “Hij heeft in 2 weken niets meer gedronken!” druipt de fan af. Na de show vliegt de band terug naar London om weer in het exclusieve Conrad hotel te verblijven. Andere gasten op dat moment zijn Prince en INXS.

17-6-1992:
Duff en zijn vriendin Linda vliegen naar St. Tropez voor een paar dagen. Slash haalt zijn Dr. Martin laarzen uit de kast en gaat naar de London Zoo. Matt en Gilby gaan naar Kensington Market.

18-6-1992:
Dizzy’s verjaardag. Hij viert dat samen met Matt en eet die avond voor de eerste keer Indiaans eten in de Bombay Brasserie. Daarna voegt hij zich bij popband Dee-Lite op hun feestje in de Zatopke Club in Zuid-London.

19-6-1992:
Ted Andreadis zijn verjaardag. ‘sAvonds vliegt de band naar Frankurt. Axl word door de bewaking op Heathrow Airport uit de rij gehaald, het is de 2e keer dat de bewaking hem pakt nadat ze op het Freddy Mercury Tribute speelden. Navolgend op het laatste incident geeft Axl een persconferentie waarin hij zegt: Ik heb naar mijn mening net 1 van de beste shows gegeven die ik kan geven en ik kan niet begrijpen waarom iemand in Engeland mij dan moet treiteren. Ik verwacht echt niet dat ik anders behandeld word dan ieder ander die door Engeland reist en ik snap dat die mensen ook hun werk moeten doen. Maar om er nu uitgehaald te worden door iemand die alleen een paar punten wil scoren bij zijn vriendjes in de kroeg dat gaat mij toch te ver.

20-6-1992:
Show in Wurzburg, Duitsland. Als GN’R aankomt breekt er een enorm noodweer uit, en 1 van de ergste stormen in jaren is precies die avond. 45000 Fans zien een verbazingwekkende show waarin de lichtflitsen van het onweer niet te onderscheiden zijn van de lichtshow op het podium. Binnen een paar minuten is iedereen van de crew tot de band en de fans zeiknat. De mensen die voor het podium bijeen gepakt staan geven op een gegeven moment zoveel stoom af dat de mensen die wat verderaf staan het podium niet eens meer kunnen zien! Niemand denkt dat GN’R een complete set gaat spelen, maar ze doen dat toch!

21-6-1992:
De band vliegt naar Bazel in Zwitserland. Alweer een uitverkochte show, 50.000 fans komen naar het St. Jakob Stadion in Bazel. Duff, die zich niet lekker voelt door het concert van gisteren in Wurzburg, gaat met koorts en voortekenen van griep vroeg naar bed. Sommige bandleden gaan de plaatselijke bars een bezoekje brengen.

22-6-1992:
Omdat hij toch in Zwitserland is gaat Axl de stad in en koopt horloges om die aan iedereen inclusief het management te geven als cadeautje, maar die hadden ondertussen ook al Zwitserse horloges gekocht. Duff’s conditie verslechterd en hij blijft bijna de hele dag in bed en hoopt dat hij morgen weer beter is voor het concert in Rotterdam. Als het avond wordt begint Axl last van zijn keel te krijgen.

23-6-1992:
De reis naar Rotterdam is vertraagd omdat zowel Axl als Duff medische hulp nodig hebben om het concert vanavond te kunnen doen. Axl krijgt ook nog medicijnen van een dokter die hem op het Rotterdamse vliegveld op staat te wachten. De band komt pas om 22.00uur op het podium, 2 uur na het voorprogramma dat door Faith No More verzorgd is. 23.00uur is de uiterste tijd dat er geluid vanuit het Feyenoord Stadion mag komen, en als het tegen elven loopt krijgt het management te horen dat de stroom om 23.30 uitgaat. Axl krijgt dat te horen en hij weet dat de fans dan geen hele set te horen/zien zullen krijgen, en verteld dat dan ook aan de 48.000 fans in het publiek: Jullie hebben recht op een hele show, je hebt er tenslotte voor betaald…als ze de stroom afsluiten heb je van mij toestemming om te doen wat jullie willen. Doe jezelf een plezier laat ze niet winnen, maar zorg dat je elkaar niets aan doet. Na een hoop overleg (tijdens Sweet Child O’ Mine en KOHD) bedankt Axl het publiek dat ze geweldig zijn en dat ze meer geluid maken tijdens KOHD dan 14.000 mensen in Brazilië! Ook bedankt hij de hoofdcommissaris van politie dat ze de set gewoon uit mogen spelen. Als Duff in het hotel aankomt voelt hij zich beroerd en de dokter geeft hem het advies om 2 dagen in bed te blijven. De show de volgende dag in België wordt daarom gecancelled.

24-6-1992:
Concert in Gent, België gecancelled omdat Duff ziek is. De band vliegt naar Milaan, Duff blijft op zijn kamer. De Italiaanse promotor neemt alle anderen mee naar 1 van de beste restaurants van de stad om pasta te eten.

25-6-1992:
Slash, Gilby en Ted Andreadis gaan naar Munchen om samen met Michael jackson de video voor Give In To me op te nemen.

26-6-1992:
Axl bezoekt de showrooms van de Italiaanse top-designers Gianni Versace en Armani. ’s Avonds dineert Axl met Versace’s zus Donatella en haar man het topmodel Paul Becak. Aan de tafel zitten ook Naomi Campbell en Axl’s vriendin Stephanie Seymour.

27-6-1992:
Show voor 65.000 mensen in het Della Alpi Stadion in Turijn, Italië. Na de show vertrekt het hele gezelschap naar San Remo, hun verblijf voor de komende dagen.

28-6-1992:
De band huurt een groot luxueus jacht om de verloving van Duff en Linda te vieren. Ze brengen de dag door met zwemmen, snorkelen, water-skieën, vissen en doen ook een poging om op de jet-ski te blijven zitten.

29-6-1992:
Nog steeds op het jacht. De bandleden worden wakker door er vanaf te duiken. 's Avonds keren ze weer terug naar San Remo.

30-6-1992:
De band rijdt naar Geneve. Daar vandaan vliegen ze naar Sevilla in Spanje. De show heeft geen tijdslimiet dus beginnen ze pas als het donker is om de lichtshow goed tot zijn recht te laten komen. Het concert eindigt in de vroege uurtjes van de morgen.

1-7-1992:
Sommige leden van de band huren een privé-gids die hen meeneemt naar de Wereld Tentoonstelling, anderen gaan winkelen. 's Avonds hoort het management dat de autoriteiten het Vicente Caldaron Stadion in Madrid hebben gesloten. Het gebouw is flink aangetast door betonrot. De zoektocht naar een alternatieve lokatie begint.

2-7-1992:
Op zo’n korte termijn een geschikte locatie te vinden voor het afgekeurde Vicente Caldaron Stadion in Madrid is onmogelijk. Dus de laatste show in Europa moet gecancelled worden. In een verklaring erover zegt Axl: We hadden ons er echt op verheugd om deze laatste show in Europa te spelen omdat we van het Spaanse publiek houden en omdat we een wilde nacht geplanned hadden aan het eind van de tour. We hopen dat het ons lukt om zo snel mogelijk weer terug te komen en het goed te maken voor onze fans. Concert in het Alvalade Stadion in Lissabon, Portugal. Soundgarden, het voorprogramma, begint hun show om 16.00 uur, Faith No More speelt daarna en om 23.00uur begint GN’R met hun show. Als de show begint gaat het publiek met lege waterflessen gooien, zoals ze ook al deden tijdens het voorprogramma. Midden in het eerste nummer, als Axl rent glijdt hij uit over een flesje. Hij valt op zijn rug en zingt de rest van het nummer en het volgende nummer gewoon liggend verder. Duff komt ondertussen even kijken of alles wel goed met hem gaat. Dan staat hij op en zegt dat als mensen flessen blijven gooien dat ze dan vertrekken. Ik ben hier niet gekomen om gewond te raken, en ze stoppen met de show. Na een tijdje komen ze terug en gaan weer verder. Maar het publiek begint met vuurwerk en aanstekers naar elkaar te gooien, niet naar de band. Axl stopt de show weer (tijdens Civil War) en vertelt hen te stoppen. Dan komt er iemand van de Portugese Organisatie en probeert om het publiek rustig te krijgen. Op een gegeven moment komt de band weer terug en begint Patience te spelen, de rest van de avond bleef het rustig. De show was een jaar na de St. Louis riots en de kranten refereren naar dat incident de volgende dag.

4-7-1992:
De show die in Madrid in het Vicente Caldaron Stadion gespeeld zou worden is gecancelled.

12-7-1992:
Axl word gearresteerd op JFK-Airport in New York. De reden daarvan is de riot in St. Louis in 1991.

17-7-1992:
De co-headline tour met Metallica begint in het RFK Stadion in Washington DC. Faith No More is de openingsact.

29-7-1992:
Midden in de show in het Giant Stadion in Rutherford New Jersey krijgt Axl vreselijke pijn in zijn keel maar kan deze show toch (bijna) afmaken. Tijdens het laatste nummer Knockin’ On Heavens Door word Axl in zijn kruis geraakt door een aansteker die met flinke kracht vanuit het publiek gegooid is. Axl gaat backstage om weer op adem te komen en Duff neemt de vocals over.

30-7-1992:
De dokter constateert dat Axl’s stem een flinke schade opgelopen heeft en daardoor worden 3 shows in Boston, Columbia en Minneapolis verschoven naar een latere datum.

8-8-1992:
De tour gaat weer verder in het Olympic Stadion in Montreal, Canada. Tijdens Metallica’s show raakt James Hetfield gewond door een op het podium ontploffende pyro. Zijn linkerarm is flink verbrand en Metallica moet hun show stoppen. Tijdens GN’R’s show laat Axl het concert stoppen en verdwijnt van het podium wegens keelproblemen. Voordat de band terug kan komen breekt er een riot uit.

25-8-1992:
Hetfield is weer hersteld en de tour gaat weer verder in de International Raceway in Phoenix, Arizona. 7 shows moesten verplaatst worden door James zijn verwondingen. Ook Axl’s stemprobleem en keelontsteking is over. GN’R brengt veel tijd door in downtown L.A. om een paar video’s op te nemen.

7-9-1992:
Verplaatste show in het Williams Brice Stadion in Columbia, South Carolina.

9-9-1992:
GN’R treed op bij de MTV’s Video Music Awards. Elton John voegt zich bij de band om November Rain te spelen. Backstage hebben Axl, Kurt Cobain en Courtney Love woorden. Volgens het boek van Michael Azerrad; Come As You Are, The Story Of Nirvana vraagt Courtney aan Axl of hij de peetvader wil worden van hun kind wil worden waarop Axl reageert tegen Kurt met de woorden: Zorg dat die bitch haar kop houd anders neem ik je even mee naar buiten. Waarop Kurt tegen Courtney zegt: Hou je kop bitch! Het hele Nirvana gezelschap breekt in lachen uit.

11-9-1992:
Verplaatste show in het Foxboro Stadion in Boston.

15-9-1992:
Verplaatste show in het Metrodome in Minneapolis.

21-9-1992:
Faith No More verlaat de tour om hun eigen tour te gaan beginnen. Dankzij hun tour in Kansas City en Denver afgelopen week, word Body Count aangekondigd om 2 van de resterende 5 shows in het voorprogramma te spelen. Motorhead zal de andere 3 voor hun rekening nemen.

24-9-1992:
Show in Oakland, California in het Oakland Stadion. Bodycount staat in het voorprogramma.

27-9-1992:
Show in het Coliseum in Los Anegeles, met Motorhead in het voorprogramma.

30-9-1992:
Show in het Jack Murphy Stadion in San Diego, California met Body Count als openingsact.

3-10-1992:
Show in de Rose Bowl in Pasadena, California met Motorhead in het voorprogramma.

6-10-1992:
Laatste show van de GN’R/Metallica tour in het Kingdome in Seattle

12-10-1992:
Izzy Stradlin and the Ju Ju Hounds brengen hun debuutalbum uit bij Geffen records.

25-11-1992:
Caracas, Venezuela. Omdat er geen geschikte lokatie gevonden kon worden word de show buiten op een parkeerterrein gehouden. 45.000 fans zijn daar getuige van, het is de grootste show die ooit in Venezuela gehouden is.

26-11-1992:
Het gezelschap verlaat Venezuela in de avond, een paar uur voordat het land in opschudding komt door een militaire coup. In de volgende chaos kan maar 1 van de band’s vrachtvliegtuigen opstijgen. De helft van alle spullen en verscheidene crewleden blijven achter.

27-11-1992:
GN’R arriveert in Colombia voor 2 geplande shows. Maar omdat er zoveel spullen in Venezuela achtergebleven zijn komen deze in gevaar. De kaartjes voor de show van zaterdag worden geldig gemaakt voor zondag, en zo worden van 2 shows 1 gemaakt. GN’R wilde eerst een extra show doen op maandag, maar de promotors dachten niet dat degenen die een eind gereisd hadden niet nog eens 2 dagen extra konden blijven.

28-11-1992:
Rond 19.00 uur komt de eerste lading vanuit Venezuela aan. Als de crew hard bezig is om de spullen te vervoeren voor de volgende avond vertraagd een gigantische stortbui het proces. Om 22.15 uur valt de complete lichtinstallatie naar beneden. Omdat de crew een stalen gesp horen vallen kunnen ze nog net op tijd vluchten en niemand raakt gewond. Na inspectie blijkt dat door het gewicht van de hevige regen het dak van het podium bezweken is. Omdat er geen tijd is om een nieuw dak te bouwen word besloten om het podium op een andere manier in te richten. De lampen die de klap hebben overleefd worden aan de zijkanten van het podium gestald.

29-11-1992:
Tijdens de lunch veroorzaakt een wolkbreuk schade aan de uitrusting, ondanks dat de crew geprobeerd had om het te beschermen. Rond 22.00uur is het stadion vol, terwijl er nog honderden fans met kaartje buiten staan. Er breken vechtpartijen uit en sommige mensen worden gewond, ook worden er in de buurt geparkeerde auto’s beschadigd voordat de politie de boel weer kan kalmeren met behulp van traangas. GN’R komt om 22.30uur het podium op. De set begint met Welcome To The Jungle. Tijdens November Rain is er weer een wolkbreuk. Binnen een paar minuten staat de uitrusting onder ruim een centimeter water. De band moet een pauze inlassen om alle elektrische apparatuur te drogen zodat het heel en veilig blijft. Na een kwartier gaan ze weer verder met de show.

-12-1992:
Uitverkochte show in het National Football Stadion in Santiago, Chili.

3-12-1992:
De Chileense media laat weten dat Axl al dronken was voor de show van gisteravond, en dat er drugs in de hotelkamers van de band is gevonden. GN’R’s manager Doug Goldstein verklaart dat Axl nooit drinkt voor een show en hij 2 december conditietraining aan het doen was en oefeningen voor zijn stem gedaan heeft.

5-12-1992:
Eerste van de 2 shows in het River Plate Stadion in Buenos Aires, Argentinie.

6-12-1992:
2e show in het River Plate Stadion in Buenos Aires, Argentinie.

8-12-1992:
GN’R brengt hun eerste homevideo uit. Het is de volledige show van Tokyo, Japan. Hij wordt de Use Your Illusion World Tour 1992 in Tokyo genoemd.

10-12-1992:
Eerste van de 2 shows in het Anhembi in Sao Paulo, Brazilië. Er wordt opgetreden ondanks een hevige stortbui.

11-12-1992:
De 2e show in Sao Paulo word 24 uur uitgesteld. Het hele terrein staat blank. Axl verklaart verontschuldigend in een persconferentie: We hopen dat iedereen die vandaag zou komen ook morgen aanwezig kan zijn. Zoals we recent al in Bogota bewezen hebben zijn we niet bang om nat te worden, maar in dit geval vonden de promotors en de plaatselijke autoriteiten dat de omstandigheden te gevaarlijk zouden zijn voor de fans.

13-12-1992:
Show in het Autodromo in Rio de Janeiro, Brazilië. Na deze show neemt de band een maand rust voor het 2e gedeelte van de tour.

Deze historie is mede tot stand gekomen dankzij Jarmo Luukkonen www.heretodaygonetohell.com vertaling gemaakt door Kiki